Direktlänk till inlägg 24 december 2008

Mor - att vara en mamma i Irak

Av abir alsahlani - 24 december 2008 12:26

är inte alldeles enkelt idag, kan till och med tänkas vara det mest otacksamma jobbbet!

Traditionellt sett har kvinnorna i Mellanöstern alltid varit de som ansvarat för barnuppfostran, för fmailjelivet i hemmet, för att livet ska gå ihop, för barnens skolgång, för deras sociala utveckling i form av äktenskap med mera.

Idagens Irak har mammorna ett oerhört svårt jobb.

De krav som ställs är väldigt höga. De möjligheter som erbjuds är oerhört små.

En mamma förväntas idag i Irak både sköta hem, barn, make, elektricitet, vatten, förvärvsarbete, släkt med mera.

Det är inte enkelt på grund av alla kriser som finns i dagens Irak.

Strömmen bryts med jämna mellanrum, vatten antingen sinar i vattenkranen eller översvämmar gatorna vid minsta antydan till regn. För att kunna dricka vattnet måste det kokas.

Det är tur att idag är det lite kallare så man behöver inte kyla verkan vattnet eller luften, därför behöver man inte elen i lika hög grad.

Men det som är jobbigast tycker jag är nog barnuppfostran.

Mammor måste varje dag släppa iväg sina barn till skolan, mammorna följer med sina barn till skolan, mammorna hämtar barnen från skolan. Barnen kan vara  unga vuxna eller äldre ogifta kvinnor i 30 års åldern. Mammorna måste följa dem till jobbet och sen hämta. Speciellt de som jobbar i de områden som varit mest utsatta för våldsdåd.

Mammorna hålls även ansvariga för barnens säkerhet, händer det nåt så är det mamman man skyller först på.

Samtidigt är kvinnan utsatt när det gäller det juridiska. Mannen är tillåten att gifta om sig med fler kvinnor utan att behöva tillfråga sin första fru vilket händer rätt så ofta. Så en mamma kan förutom alla dessa svårigheter i det vanliga livet även bli av med 50 % av sina rättigheter i och med att mannen gifter om sig med en andra fru.

Lagen skyddar inte de kvinnorna, lagen säger vidare att varje familj kan vända sig till en speciell religiöst lärd för att skilja i de civila rättsliga ärenden. Varje lärd kan döma på sitt egna sätt vilket splittar den irakiska familjen åt.


Självklart är den irakiska kvinnan mycket stark och kan uträtta mycket, men det är inte sagt därmed att det räcker med det individuella. Staten måste också tillsätta speciella åtgärder för att göra livet uthärdigt för alla irakiska medborgare. Först av allt är det säkerheten. För det andra är det den sociala tryggheten. För det tredje är det åtgärder mot korruptionen.

Listan kan göras mycket längre, men dessa är det viktigaste tre som staten måste verkligen påbörja ett arbete med.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av abir alsahlani - 4 mars 2009 10:19

Hejsan!Nu har jag börjat blogga på www.abir.se Välkomna!   Abir ...

Av abir alsahlani - 11 februari 2009 17:55

Det räcker inte längre med maktskifte! Var idag och lyssnade på Maud om värderingsskifte på Liberala gruppen. Från sossifiering till liberalisering Från centralism till federalism Från grått till grönt Från bidragsberoende till bidragande Från statl...

Av abir alsahlani - 9 februari 2009 17:43

Idag har jag besökt flera gymnasieskolor. Det har varit jätteintressant för min del med. Jag vet inte hur intressant ungdomarna tyckte det var att lyssna på mig medan jag talade om hur det är att bygga demokrati i Irak och vad som krävs för att demok...

Av abir alsahlani - 7 februari 2009 02:47

Ja, nu är Kommundagarna på Gotland över!  Ville inte riktigt att de skulle ta slut, men det är alltid det dilemmat vi har. I enterpartiet har vi så himla roligt tillsammans att man vill inte att det ska ta slut. Maud höll ett jäkligt bra tal! Det var...

Av abir alsahlani - 6 februari 2009 10:27

Wow! Vilken känsla! Centerpartiet är härligt! Även om vi har haft en het debatt och diskussion internt, är vi ett parti! Centerpartiets familj är och förblir en familj! Jag är verkligen peppad och ser fram emot dagens diskussioner och seminarier. ...

Ovido - Quiz & Flashcards